Polifenole są to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli występujące naturalnie w roślinach.

Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka. Niektóre roślinne polifenole są także fitoaleksynami, czyli związkami wytwarzanymi przez rośliny w odpowiedzi na trudne czy patogenne warunki środowiska. Stanowią one część naturalnego mechanizmu obronnego u roślin, hamując rozwój atakujących je owadów, grzybów (np. resweratrol) lub wirusów.

Szczególnie dużo związków polifenolowych zawartych jest w winogronach i w winie, zwłaszcza czerwonym. W procesie produkcji wina białego bardzo rzadko biorą udział skórki i pestki winogron (główne źródło polifenoli), stąd znaczenie białego wina, jako źródła polifenoli, jest zdecydowanie mniejsze. Także sok ze świeżych winogron czy same owoce mają mniejsze stężenie polifenoli, albowiem w procesie fermentacji alkohol wypłukuje te substancje z łupin i nasion, sam będąc przy tym świetnym rozpuszczalnikiem dla polifenoli.

Główne związki polifenolowe znajdujące się w winogronach (winie) obecne są w taninach i antocyjanach; do dzisiaj rozpoznano ich w czerwonym winie około stu, kilkanaście opisano, w kontekście wina, w miarę szczegółowo, a w kilku przypadkach przeanalizowano mechanizm ich korzystnego wpływu na zdrowie. Badania koncentrują się zwłaszcza na: kwercetynie, resweratrolu, katechinie, epigallokatechinie i piceatannolu.

Powszechnie uznawane są lecznicze i profilaktyczne walory polifenoli: mają one działanie przeciwutleniające, bakteriobójcze i antygrzybiczne, przeciwzapalne i antyalergiczne.