Polifenole to związki organiczne pochodzenia roślinnego, produkowane przez rośliny dla ich ochrony przed patogennymi czynnikami zewnętrznymi.

2208812.png
Stanowią element układu immunologicznego rośliny, chroniącego ją przed np. zbyt wysokimi lub niskimi temperaturami, nadmiarem bądź niedostatkiem wilgoci, grzybami, wirusami, pasożytami, owadami, kręgowcami, a także promieniowaniem UV. Ilości polifenoli produkowane przez rośliny są zależne od gatunku rośliny, a także od warunków w jakich rośnie. W ramach danego gatunku roślin, ilości produkowanych polifenoli zależne są od ilości zewnętrznych czynników patogennych, a zatem im więcej niekorzystnych czynników tym więcej polifenoli.
Polifenole uznaje się za substancje najbardziej efektywnie zwalczające wolne rodniki tlenowe. Na czym polega ich fenomen? Otóż cząsteczka polifenolowa, napotykając wolnego rodnika tlenowego, z „własnej” woli natychmiast oddaje mu swój jeden elektron, sama staje się wolnym rodnikiem, ale co bardzo ważne, jego formą niereaktywną. Nie wchodzi zatem w reakcje z innymi cząsteczkami i w formie wolnego rodnika jest wydalana z organizmu.
Jest bardzo dużo różnych grup polifenolowych i nie wszystkie jeszcze zostały dokładnie zbadane. Z punktu widzenia korzystnego oddziaływania na nasze zdrowie najistotniejsze grupy polifenoli to flawonoidy, katechiny, epikatechiny, kwercetyny i antocyjany. Najliczniejszą i najdokładniej zbadaną grupą polifenoli są flawonoidy wśród których wymienia się głównie resweratrol, jako związek o najsilniejszym działaniu antyoksydacyjnym. Naukowcy dowiedli, że jest 50-krotnie silniejszym antyoksydantem niż kwas askorbinowy, do niedawna uznawany za najsilniejszy znany przeciwutleniacz. Ostatnie badania naukowe pokazują jednak, że nawet tak silny przeciwutleniacz jak resweratrol, wyizolowany z obecności innych polifenoli nie jest tak skuteczny jak wtedy kiedy działa „w grupie”. Coraz częściej naukowcy skłaniają się do przekonania, że najlepszy efekt uzyskuje się wykorzystując polifenole w takim składzie i proporcjach pomiędzy poszczególnymi ich grupami jak stworzyła je natura. Najlepsze efekty w walce z wolnymi rodnikami, poszczególne grupy polifenolowe uzyskują wykorzystując efekt synergii, a zatem wzajemnego wspomagania i uzupełniania swoich właściwości.
Podsumowując, polifenole zwalczając w naszym organizmie wolne rodniki, zapobiegają powstawaniu wielu chorób, spowalniają procesy starzenia się organizmu, a zatem wydłużają nasze życie i poprawiają jego komfort. Ale polifenole to nie tylko zwalczanie wolnych rodników. Znakomicie regenerują już uszkodzone komórki, obniżają ciśnienie tętnicze, hamują powstawanie i osiadanie na ściankach naczyń krwionośnych „złego” cholesterolu. Najbogatsze źródło polifenoli w przyrodzie to owoce o ciemnej skórce, przede wszystkim czerwone winogrona. Czerwone wino zaś, to źródło polifenoli najlepszej jakości.
Wiele wskazuje na to, że trwający od 6 tysięcy lat związek wina z historią człowieka, rola jaką odgrywało wino w naszej kulturze, obrzędowości i religii, nie są dziełem przypadku. Historia wielokrotnie pokazuje, że gdy brakowało wiedzy, człowiek kierował się intuicją, wykorzystując w szczególny sposób te zasoby natury, które korzystnie wpływały na jego zdrowie.

Zastosowane w kosmetykach polifenole mają udowodnione badaniami pozytywne oddziaływanie na skórę:starzenie się

  • Mają silne działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki, które są podstawową przyczyną przedwczesnego starzenia się skóry.
  • Wpływają na produkcję białek podporowych skóry - kolagenu i elastyny oraz chronią je przed niszczeniem, dzięki czemu poprawie ulega elastyczność i jędrność skóry.
  • Działają przeciwzmarszczkowo oraz zmniejszają ilość i głębokość już istniejących zmarszczek, także zmarszczek mimicznych twarzy, w tym tzw. kurzych łapek, czyli zmarszczek wokół oczu.
  • Poprawiają stopień nawilżenia skóry.
  • Rozjaśniają przebarwienia i poprawiają koloryt skóry.
  • Wpływają korzystnie na mikronaczynia krwionośne, poprawiając cyrkulację krwi i zmniejszając zaczerwienienia i obrzęki.
  • Wykazują działanie przeciwzapalne, łagodzące, poprawiające proces gojenia i regeneracji.
  • Zwiększają naturalne zdolności ochronne skóry w stosunku do promieniowania UVB, a także wspomagają procesy naprawcze skóry, która uległa już uszkodzeniu na skutek nadmiernej dawki promieniowania słonecznego.
  • Aktywują podział komórek skóry.