na strone.png

Grupa Matarromera została założona przez Carlosa Moro 25 lat temu. Rodzinna posiadłość, będąca w posiadaniu rodu od 800 lat, została przekształcona w nowoczesne przedsiębiorstwo, lidera innowacyjności w regionie. Systematycznie, rok po roku, pan Carlos Moro rozbudowywał firmę, nieustannie ją modernizując, przy pełnym poszanowaniu tradycji i lokalnych warunków.
Dzisiaj Grupa Matarromera jest jednym z najbardziej znanych producentów wina i oliwy w Hiszpanii. W posiadaniu Grupy znajduje się siedem winiarni położonych w czterech regionach winiarskich (apelacjach) otaczających dolinę rzeki Duero: Matarromera, Emina i Rento w regionie Ribera del Duero; Valdelosfrailes w D.O. Cigales; Emina Rueda w D.O. Rueda oraz Cyan w D.O. Toro. Łącznie winnice Grupy obejmują 415 hektarów upraw.
Wina i oliwy produkowane przez Matarromera sprzedawane są w ponad 60 krajach. Wina wszystkich winiarni systematycznie nagradzane są na krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich i wielokrotnie uzyskiwały wysokie oceniy krytyków winiarskich. Winiarnia Emina produkuje także wina bezalkoholowe (EminaZero). Matarromera znana jest także z działalności enoturystycznej; prowadzi hotel Emina Cottage i restaurację La Espadana San Bernardo w miasteczku Valbuena de Duero (Valladolid).
Prezydent Grupy, pan Carlos Moro, szczególny nacisk położył na zrównoważony i proekologiczny rozwój firmy. Poważna część przychodów Grupy inwestowana jest w ochronę środowiska i badania naukowe. Między innymi w wyniku tej działalności opracowana została unikalna technologia produkcji koncentratu polifenolowego, a w jej następstwie - kosmetyków Esdor.

Opracowując nowoczesne i ekologiczne
starzenie się metody uprawy winorośli, Grupa współpracowała z uniwersytetami w Madrycie i Valladolid. Tam też skierowała zlecenie badań nad zawartością i możliwymi sposobami zagospodarowania polifenoli zawartych w winogronach i winie przez siebie produkowanym ze szczepu tempranillo. Okazało się, że szczególne warunki, w jakich Grupa uprawia winogrona w takich regionach jak Ribera del Duero, Toro czy Cigales, powodują, że winogrona i wino z tych winogron produkowane, jest prawdziwą skarbnicą polifenoli. Te szczególne warunki, to położenie winnic na dużych wysokościach n.p.m. (duże wahania temperatur pomiędzy dniem a nocą), duży niedobór wilgoci, ale przede wszystkim fakt, że Matarromera stawia na ekologię nie stosując w części swoich winnic do ochrony roślin środków chemicznych. Krzewy winogron chroni się przy pomocy innych preparatów roślinnych jak np. ekstrakt z pokrzywy lub z rumianku. Stanowi to niepełną ochronę dla winnicy co powoduje, że rośliny narażone na wirusy, bakterie i wszelkiego rodzaju szkodniki produkują zwiększone ilości polifenoli.
Takie zachęcające wyniki badań nad obecnością polifenoli spowodowały kontynuację badań, tym razem nad możliwością ich wykorzystania. Badania te potwierdziły wcześniejsze przypuszczenia o możliwości wykorzystania polifenoli z wina w kosmetologii. Okazało się bowiem, że łańcuchy cząsteczek polifenoli po winifikacji moszczu z winogron są wystarczająco krótkie, aby mogły być wchłaniane przez skórę, a ponadto że:
  • regenerują uszkodzone komórki,
  • wzmacniają włókna kolagenu i elastyny,
  • stymulują procesy syntezy kolagenu,
  • stymulują procesy podziałów komórkowych,
  • działają przeciwalergicznie i przeciwzapalnie,
  • poprawiają mikrokrążenie w komórkach skóry,
  • stanowią doskonały filtr chroniący skórę przed promieniowaniem UV.
Wszystkie te działania polifenoli w wymiarze leczniczym, wymagają jednak dużej koncentracji polifenoli, przekraczającej kilkakrotnie ich stężenie w samych winogronach czy też w winie. Przeszkodę tą udało się wyeliminować w 2010 roku pozyskując z pomazu (półpłynna masa pozostała po procesie winifikacji – wino i skórki winogron) ekstrakt polifenolowy. Do dzisiaj Grupa Matarromera jest jedyną firmą w Europie pozyskującą taki ekstrakt. Nazwano go EMINOL® i opatentowano metodę jego ekstrakcji. EMINOL®jest bardzo silnym antyoksydantem, swoją skutecznością wielokrotnie przewyższający choćby kwas askorbinowy.